2015. október 29., csütörtök

A blogos szexjelenetek szörnyű nagy hibája - Sky Jensen

Hey Guys! 


Legújabb cikkem a blogos szexjelenetekről szól.
Ez a téma aktuális jelenleg, mivel én is vezetek egy történetes blogot, és a cselekményszál oda jutott, hogy a két főszereplőm bizony ágyba bújtak egymással. Ezzel úgy gondolom semmi gond sincs, viszont mielőtt elkészítettem volna, körülnéztem egy kicsit, mások meddig mennek el, mit bíznak az olvasó fantáziájára.

Nos, meg kell mondjam, a helyzet siralmas.
Nagyrészt olyan részletekbe futottam bele, ahol a cselekmény hiteltelen és szó szerint undoríróan volt leírva.
Mondok egy példát. A férfi karakter, egy kedves, szerény srác, mikor szexre kerül a sor, akkor pedig kijön belőle a férfi állat és Christian Grey, vagy valamelyik nagy pornós legenda is elbújhatna mellette. Túl sok a részlet, túl sok az információ. Konkrétan egy pornó jelenet, leírva. Érzelem mentes, hiteltelen és embertelen. . Mi fog történni? A szerző kiírja hirdetés közben, hogy itt bizony nem csapd le -csacsiznak majd a szereplők, ezután mindenki rákap, mert szex jelenet, legalább  lesz 200+ kattintás a bejegyzésre, természetesen kifejtik az olvasók a véleményüket, általában pozitív irányba.

De kérdezem én, miért nem lehet ezt a gyönyörű, emberi és egyébként érzelmekkel teli dolgot úgy leírni, hogy az hiteles és valósághű legyen. Igazi érzésekkel. Nem nehéz, ha van tapasztalatod. És tessék, elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami szerintem ebben a dologban mérv adó. A tapasztalat.
Azt le tudod írni milyen ma az idő, mert már tapasztaltad. Tudsz írni a szomorúságról, a boldogságról, nagyrészt a szerelemről is, mert ki nem volt még szerelmes, vagy fűzték gyenge szálak egy-egy férfitársához.
Sajnos a szex egy összetett és bonyolult téma. Nem elég tudni, hogyan kell csinálni, nem elég ha láttad már a tévébe, vagy olvastál róla. Ha nem éltél még át igazi, érzelmekkel teli együttlétet valakivel, akkor nincs tapasztalatod, ebből adódóan pedig nem tudod visszaadni azt a szépséget amit rejt. Ha ez nincs meg,  akkor vagy egy Szürke ötven árnyalata utánzat lesz,  vagy egy túl sok információt tartalmazó pornó jelenet. Nem állítom, hogy az én kis részletem tökéletes lett. Azt sem, hogy úgy jó ahogy leírtam, de úgy érzem valamivel igényesebb lett mit néhány fellelhető társa. Erre természetesen kaptam pozitív és negatív véleményt is. Sokan írtak arról, hogy mennyire emberien, és szépen írtam le Sky és Matt együttlétét, viszont volt olyan is aki azzal keresett fel, hogy nem így kellett volna leírjam, nem elég vad, nem elég erotikus. Nos erre csak azt tudom mondani, kinek a Pap, kinek a Papé. Szerettem volna szépen leírni, megfelelő helyeken árnyalni a történéseket, főleg abból a szempontból, hogy sok olvasóm el sem múlt tizenöt éves. Szerintem megfelelő lett.
Visszatérve a fő témához,  persze mindig vannak kivételek. Biztosan van olyan blog, kis százalékban, aminek az írója nem tapasztalta még az aktuális témát, mégis szépen le tudja írni azt. Biztos van, én nem találkoztam vele.
 Futottam bele olyan blogba is, ahol a szex jelenet igaz, hogy erotikusan és részletesen ámde igényesen volt megírva, ezzel elérve azt, hogy ne pufogva zárjam be az ablakot, hanem elolvassam az egész történetet, sőt rajongjak is érte. Mint később kiderült, az írója nagykorú, ezzel pedig alátámasztotta a tapasztalatról szóló véleményemet.

Mindent összevetve. Nevetségesnek és szánalmasnak tartom, hogy valaki olyan témáról ír, amihez még köze sem volt. Azonnal  fel lehet ismerni ki tudja miről ír és ki az, aki csak csak gondolja hogy tudja mi fán terem az aktuális téma. Ha ehhez még hozzácsapódik az, hogy az író még a tizenharmadik életévét sem töltötte be, na az gyerekek, hab a tortán.

Sky Jensen

13 megjegyzés:

 1. Az utolsó bekezdést én jobban kifejtettem volna. Még régebben olvastam egy blogot, aminek a szerzője 11 vagy 12 éves volt, már nem tudom. Minden második/harmadik fejezetnél ott villogott a drágalátos 18+ karika. Engem tizenhárom éves létemre teljes mértékben hidegen hagy a téma, de valami rávitt, hogy rákattintsak az egyikre, és esküszöm, még én is falba vertem a fejem, már a megfogalmazástól is. [Hölgyeim és uraim, megszóltalt a 13 éves, akinek biztos oly sok beleszólni valója van ebbe a témába] Na mindegy.
  Egyébként jó kis bejegyzés lett c:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Petra, azzal nincs gond, ha véleményed van a témával kapcsolatban. Mindegy mennyi idős vagy. Gondolj bele ha folyamatosan ezekbe futsz bele.. sokakban kialakul egy kép arról, hogy az, amit olvas, az az ideális. Közben pedig nem.
   Köszönöm a kommentet:)
   Ölel: Sky Jensen

   Törlés
  2. Drága Petra!
   Én mindig azt mondom, hogy nem a kor számít, hanem az, hogyan viseled azt. Te a 13 évedhez egy igazán okos, művelt ember vagy, ám a te egyénfejlődésedben is szerepet játszik az, hogy egy nemi aktusról hogyan olvasol. Az ember fantáziáját megmozgatja, mert ez az életünkhöz tartozó, csodálatos történés, amit sajnos sokan olyan otrombán és undorítóan írnak le, ahogy már fentebb Sky is említette. Egy fiatal hölgynek nem szabad olyan történeteken felnőnie, ami csöpög a mindenféle végtermékektől, mert sajnos olyanba is belefutni. Ha olyan blogot találsz, amiben érdekesnek és gyönyörűnek van leírva az aktus, te sem úgy fogsz hozzáállni, hogy na, ez semmiség, csináljuk!
   Szégyenletes, de manapság a 11-12 évesek egy része jobban beavatott a témában, mint mi, s igen, mondhatom, tudnának újat mutatni.
   Mellesleg: nyugodtan szólj bele, hiszen mi imádjuk, ha beleszólsz! ;)
   Puszil:
   Julie V. Scott

   Törlés
 2. Kedves Sky!
  Teljesen egyetértek veled abban, ahogy látod, különösen egy olyan kényes témánál, mint ez: ha nem éled át és csak pornókból/ nyálas lányfilmekből informálódsz, nem hiteles. De, nyilván az se várható el, hogy az író a saját eseteit leírja, de, így legalább hitelesebb és életszerűbbet lehet alkotni. :)
  Üdv,
  Sparkling Angel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Természetesen nem azt várja az olvasó, hogy megtörtént legyen, csak hiteles és szépen megfogalmazott.
   Örülök, hogy egyetértesz velem, köszönöm a hozzászólást.
   Ölel: Sky Jensen

   Törlés
 3. Kedves Sky!
  Örömmel olvastam a cikked, hiszen teljesen igaz, rengeteg mostanában a szexjelenet a blogokban, és sajnos a színvonal rohamosan zuhan ezzel együtt.
  Én is most publikáltam Trónok harca ff-emben egy ilyen jelenetet, ha van időd, szívesen venném, ha véleményeznéd :) Én már tudom, miről írok :D De érdekelne a véleményed, ha nem pofátlan a kérés.
  A cikk nagyon tetszett, szívemből szólt, örülök, hogy van, aki szerint szintén lenne mit fejlődni még a témában a kedves íróknak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Layanna!
   Nagyon örülök, hogy egyetértünk.
   Igaz, mostanában nem írok kritikákat, de a véleményemet szívesen kifejtem neked a jelenetedről. Linkeld be nekem az oldaladat kérlek:) Ölel Sky Jensen

   Törlés
 4. Szia, tetszett a bejegyzésed, és egyetértek veled. Az, ha valaki tapasztalatlan, szerintem nem feltétlenül gond, sokan írnak olyan dolgokról, amiket nem tapasztaltak meg. Persze, ha valaki tapasztalt, az előny. Egyébként engem érdekelne a te 18+os jelented, illetve azok a blogok, amikben van 18+jelenet, és te jónak tartasz. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy írtam is, biztosan van olyan, aki tapasztalat nélkül tud hiteles lenni, sajnos ez kis számban fellelhető. Köszönöm a kedves szavakat és a bizalmat, linkelem neked a saját és a fentebb említett blog linkjét. Örömmel fogadnám a véleményedet egy komment formájában a részletről. Ölel Sky Jensen

   Saját oldalam: http://egyedulavilagkozepen-skyjensen.blogspot.de/2015/10/9-resz.html

   Az említett kedvenc: http://juliev.blog.hu/tags/Net-kaland

   Törlés
 5. Szia! :)
  Nekem ez a bejegyzés különösen tetszett, mindig szívesen olvasom az ilyen megosztó témákkal kapcsolatos véleményeket.
  A bejegyzés jó néhány pontjában egyet kell veled értenem. Igen, vannak gusztustalanul megírt jelenetek, gondolok itt a Mr. Grey féle akciókra, ahol semmi érzelem, semmi "normálisnak" tekintett momentum sincsen. DE, most még is ellent kell mondanom magamnak is. Lehet, hogy mi ebben nem látjuk az ézrelmet, a gyengédséget és egyéb olyan jellemzőket,amelyeket normálisnak tekintünk, de nem voltunk ott az írónő mellett, amikor ezeket a részeket kreálta, nem láttuk az elszántságot és az izgatottságot az arcán, amelyet bloggerként biztosra veszek, hogy ott volt.
  Aztán itt a gyengédség és még a több tucat másik érzelem, amelyek ilyenkor kavarognak az emberben. Persze, ez mind szép és jó, de hol marad az, hogy mindenkinek más a szexuális "igénye". Van aki így szereti, van aki úgy. Attól, hogy valaki nem érzelmektől csöpögőre, hanem inkább tüzesebbre, másnak kissé durvának hatóan kanyarítja a történet ezen részét, még nem azt jelenti, hogy nincs meg a dolog szépsége, csupán mindenkinek mástól szép ez az élmény legyen az a valós, vagy egy kitalált életben.
  Személy szerint én nem igazán vagyok a túlzott gyengédség híve, a saját történetemben is ezt fogom éreztetni, persze nem a fent említett, csöppet sem gusztusos példához mérten, ettől függetlenül azt gondolom, és itt nem csak magamra gondolok, hogy egy kicsit durvább, kicsit másabb rámutatása a dolognak is lehet igényes, szép és nem riasztóan erotikus.
  Nos, nekem erről ennyi lett volna a véleményem, ölel és minden jót kíván neked,
  Tris

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Tris!
   Igazad van, nem ezzel a dologgal nem értek egyet. Személy szerint én kedvelem a Szürke ötven árnyalatát, és az e típusú irományokat is. Nagy részt mindent elolvasok, de nem mindegy, hogy az milyen formában van leírva. Ha közönségesen adja elő, lehet hogy nem úgy, szerette volna mégis egy kritikán aluli mű lesz. De ennek előfordulhat ez ellenkezője is, lehet hogy maga a történet pocsék, mégis imádjuk, mert csodálatosan van leírva. És itt ez a nem mindegy:) Köszönöm a véleményed, Ölel : Sky Jensen

   Törlés
 6. Szia!
  Szívemből szóltál. És tényleg ez az elkeserítő, hogy ha ott van a leírásnál a szexjelenet arra temérdek érdeklődő van és sok ebből még 16sincs.
  A leírás is igen kell a tapasztalat, bár nem feltétlen, én azelőtt megírtam az első erotikus jelenetemet, mielőtt részem lett volna benne, azonban szerintem nem lehet rájönni mert rengeteg olyan könyvet olvastam, amibeb az írónő teljesen igényesen és hitelesen átadta. És ha belegondolunk rengeteg olyan dologba futhatunk bele íráskor amiben nem volt részünk, de ha olvastunk vagy bármi egyéb róla, akkor át tudjuk úgy adni, hogy nem tűnik fel az olvasónak.
  Csak sokaknak gondolom nem csak tapasztalatuk nincs, de olvasni se olvastak jó leírást aztán ugye írjuk bele a sztoriba, mert sajna sok fiatalnak nem a történet számít, vagy a minőség csak a +18 rész jelenléte. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben igazad lehet, akkor te bele tartozok a kis százalékba. Ennek nagyon örülök, és annak is, hogy te is olvasol igényes műveket:)
   Köszönöm a véleményed. Ölel: Sky Jensen

   Törlés